Το Καλέντζι ήταν η έδρα του πρώην Δήμου Κατσανοχωρίων με 309 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας στο Καλέντζι είναι το ελληνιστικό φρούριο και άλλα κτίρια των ελληνιστικών χρόνων. Σημαντικό μνημείο επίσης αποτελεί το ενοριακό μοναστήρι, πολύ παλαιό, αφού στο υπέρυθρο της εισόδου του ναού υπάρχει επιγραφή για ανακαίνιση το 1620.
Το μοναστήρι είναι χτισμένο με ασύμμετρες πέτρες και σκεπασμένο με πέτρινες πλάκες. Στο χωριό υπάρχουν ακόμη ο Ιερός Ναός Φανερωμένης (1787) και ο Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου (1820).
Το Σιακαμπένιο Δημοτικό Σχολείο που καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1943, έχει σήμερα αναστηλωθεί χάρη σε δωρεά και αποτελεί δημοτικό χώρο.
Παλαιοί νερόμυλοι είναι αυτοί της Κλίφκης και ο Κουτσόμυλος, ενώ υπάρχουν τα πηγάδια της Τζίλιας και Ράδοστας καθώς και το γεφύρι της Ράδοστας, στην πλατεία εντός του οικισμού, χτισμένο περίπου το 1900 και η γέφυρα Καζαντή.
Εντυπωσιακή είναι η θέα προς τον Άραχθο και το δρόμο που οδηγεί στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας από τη θέση Καστρί ενώ από τις Μηλιές μπορείτε να θαυμάσετε το χωριό και τον κάμπο. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί τον μικρό καταρράκτη της Κλίφκης που καταλήγει σε μικρές φυσικές πισίνες, στον ποταμό Άραχθο.
Εκδηλώσεις
Στις 19 και 20 Ιουλίου (Προφήτη Ηλία), με ευθύνη του πολιτιστικού συλλόγου Καλεντζίου γίνεται την παραμονή και ανήμερα πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Την Δευτέρα του Πάσχα πραγματοποιούνται στον περίβολο της εκκλησίας οι “κύκλες”, ο γνωστός Καγκελάρης, με την συμμετοχή των κατοίκων και επισκεπτών. Ο Καγκελάρης χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας, αν και φαίνεται πως για πολλά χρόνια εξυπηρέτησε και άλλους σκοπούς, πέραν βέβαια των θρησκευτικών αφού πολλά τραγούδια αφορούν στα εκκλησιαστικά έθιμα.
Ο Καγκελάρης ήταν μια αφορμή για να βρεθούν οι ανύπαντρες κοπέλες του χωριού απέναντι από υποψήφιους γαμπρούς, ενώ κάποια από τα τραγούδια έχουν εθνικό περιεχόμενο και αποτελούσε το έθιμο αυτό μια καλή ευκαιρία για τους ντόπιους να μεταφέρουν τα μηνύματα τους κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.