Η διημερίδα, της οποίας την έναρξη θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος, που έλαβε την έγκριση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και στοχεύει στην ανάδειξη του γεγονότος της Επανάστασης του Συρράκου το 1821, καθώς και της συμμετοχής του στον αγώνα της Ανεξαρτησίας. Τη διημερίδα συμπληρώνει η προβολή αποσπασμάτων σχετικής τεκμηριωτικής ταινίας (ντοκιμαντέρ) που εγκρίθηκε από την επιτροπή «Ελλάδα 2021» και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης έχει η ιστορικός του Ηistoristai Νet για την εφαρμοσμένη ιστορία Μαρία Σαμπατακάκη, με την οργανωτική υποστήριξη της Τοπικής Κοινότητας Συρράκου και των Συνδέσμων Συρρακιωτών.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 30 Ιουλίου, στις 10.50 το πρωί, με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον χώρο των «Ηρώων».

Οι εργασίες της επιστημονικής διημερίδας θα ξεκινήσουν στις 11.30 το πρωί με χαιρετισμούς του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα, της προέδρου της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννας Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου, του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και του δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής:

12.15 -13.00 Εισαγωγική Συνεδρία - Παρουσίαση προγράμματος «Συρράκο 1821» 

- Γιώργος Βαΐτσης, πρόεδρος κοινότητας Συρράκου - Η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο Συρράκο: Το πρόγραμμα: «Συρράκο 1821 - 200 χρόνια από την Επανάσταση».

- Μαρία Σαμπατακάκη, ιστορικός «Ηistoristai Net for Public & Applied History» - Γιατί το Συρράκο; Παράμετροι ενός προγράμματος δημόσιας ιστορίας.

Βικτωρία Βελοπούλου, σκηνοθέτης - Φιλμικά στιγμιότυπα: Συρράκο 1821, Η επανάσταση των Βλάχων.

13.30-14.00 Α Συνεδρία: Οι βλαχικές κοινότητες της Ηπείρου.

- Ζωή Τσιάμη, ιστορικός, υπεύθυνη σύνταξης «After Constantine» Journal - Βυζαντινές αναφορές των Βλάχων και η συγκρότηση της μετά-βυζαντινής τους ταυτότητας στην Ήπειρο του 19ου αιώνα.

- Ρωξάνη Καυταντζόγλου, ομότιμη διευθύντρια Ερευνών ΕΚΚΕ - Συνάντηση με τα αρχεία: Απρόσμενες εξελίξεις ενός ερευνητικού προγράμματος.

14.00-14.15 Συζήτηση.

14.30 Παράθεση γεύματος.

18.30-19.00 Β Συνεδρία: Συρράκο-Καλαρρύτες, πολεμικά γεγονότα, καταστροφή, ανασυγκρότηση.

- Παναγιώτης Γκαρτζονίκας, διευθυντής περιοδικού «Στρατηγείν, υποψήφιος διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου - Η Επανάσταση στην Ήπειρο και η εξέγερση Συρράκου – Καλαρρυτών.

- Κλεοπάτρα Παπουτσή, διδάσκουσα τουρκικής γλώσσας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠανεπιστημίουΜακεδονίας - Το Συρράκο μετά την καταστροφή: η επανακατοίκηση υπό οθωμανική διοίκηση.

19.00-19.15 Συζήτηση.

 

Κυριακή 31 Ιουλίου

11.30-12.30 Α Συνεδρία: Φιλελληνισμός και ιδεολογία

- Δήμητρα Κουκίου, αναπληρώτρια διευθύντρια Εθνικού Ιστορικού Μουσείου - Προσωπογραφίες Ηπειρωτών αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, φιλοτεχνημένες από τον Βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary.

- Ηλίας Σκουλίδας, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Επαναστατικότητα στα Τζουμέρκα το 1821: οι βρετανικές προσλήψεις.

- Βασίλης Σαμπατακάκης, αναπληρωτής καθηγητής, διευθυντής Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Lund-Σουηδία - Ο Σουηδός στρατιωτικός και φιλέλληνας Nils Fredrik Aschling, η συμβολή του το 1822 στην ελληνική επανάσταση και η σχέση του με τον Ιωάννη Κωλέττη.

- Άριστείδης Χατζής, καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών Πανεπιστημίου Αθηνών - Ο νικητής της εμφύλιας σύγκρουσης: Ο Ιωάννης Κωλέττης από το 1821 έως το 1827.

12.30-12.45 Συζήτηση

13.15-14.15 Στρογγυλή τράπεζα: Η αξιοποιητική διάσταση της Ιστορίας. Μπορεί η παρελθοντική εμπειρία (οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική) ενός τόπου να γίνει μοχλός σύγχρονης ανάπτυξης; 

Συζητούν οι υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές ο πρόεδρος της Αnimasyros Film Festival & ASIFA HELLAS Βασίλης Καραμητσάνης. Συντονίζει η ιστορικός Μαρία Σαμπατακάκη.