Από την πλευρά του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων υπήρξε η δέσμευση για συνέχιση της διάθεσης κονδυλίων για στοχευμένες ενέργειες προώθησης του προορισμού «Τζουμέρκα- Κατσανοχώρια», κάτι άλλωστε που έγινε και τα προηγούμενα χρόνια, με σημείο αναφοράς την παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Ουτρέχτης στην Ολλανδία. Ως τέτοιες ενέργειες περιγράφηκαν η παρουσία του δήμου και σε άλλες εκθέσεις στο εξωτερικό, η επαφή με τουριστικούς πράκτορες και η διοργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης (fam trip) στην περιοχή, ενώ στόχος είναι και η δημιουργία ενός brand name για την περιοχή, που θα συμβάλει στην προώθηση της περιοχής σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Επίσης, θα συνεχιστεί η εκτύπωση του τουριστικού χάρτη που έχουν δημιουργήσει η Ένωση Επαγγελματιών Τζουμέρκων και ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, ώστε να διανέμεται σε επισκέπτες της περιοχής μέσω των ξενοδοχείων και των άλλων επιχειρήσεων.
Ένα μεγάλο κομμάτι της συζήτησης αφορούσε τον θεματικό τουρισμό και κυρίως τα περιθώρια ανάπτυξης του περιπατητικού τουρισμού, μέσω της συντήρησης των μονοπατιών, της σήμανσής τους και της προβολής τους μέσω ψηφιακών εφαρμογών. Ιδιαίτερα τονίστηκε και η ανάγκη να γνωρίζουν οι επισκέπτες ότι κινούνται εντός ενός Εθνικού Πάρκου, με την τοποθέτηση της κατάλληλης σήμανσης, ενώ θα υπάρξουν ενέργειες και για συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου, Χαράδρας Αράχθου & Κοιλάδας Αχελώου για την οργάνωση δράσεων, που θα στοχεύουν στην προβολή της χλωρίδας, της πανίδας και γενικότερα του σπάνιου οικοσυστήματος του Πάρκου.
Άνοιξε συζήτηση για την UNESCO
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκε και η σκέψη για να διεκδικηθεί η ένταξη των μνημείων των Τζουμέρκων στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Αν και από όλους αναγνωρίστηκε η δυσκολία του εγχειρήματος και ότι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος και μεγάλη προσπάθεια για να συγκροτηθεί ένας ολοκληρωμένος φάκελος για την κατάθεση πρότασης, επισημάνθηκε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και αξίζει να ξεκινήσει μια προσπάθεια. Μάλιστα, αναφέρθηκε ως παράδειγμα το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τρόοδους στην Κύπρο, το οποίο συγκεντρώνει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, έχοντας εντάξει στον κατάλογο της UNESCO τον Άγιο Νικόλαο της Στέγης στην Κακοπετριά και τέσσερις ακόμη βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες.
Ανάλογα εκκλησιαστικά μνημεία κρίνεται ότι υπάρχουν και στην περιοχή των Τζουμέρκων, τα οποία τονίστηκε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να είναι επισκέψιμα όλες τις ημέρες του χρόνου για να αναπτυχθεί και ο θρησκευτικός τουρισμός, ενώ εμβληματικό μνημείο είναι και το αναστηλωμένο πλέον Γεφύρι Πλάκας, με επίκεντρο το οποίο πρέπει να «χτιστεί» ένα δίκτυο μονοπατιών, το οποίο θα εξακτινώνεται σε πολλές κατευθύνσεις. Αναγκαία κρίνεται και η αξιοποίηση του Παλιού Τελωνείου, με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων να προκρίνει τη χρήση του ως ψηφιακού μουσείου, ενώ θα συνεχιστεί η προσπάθεια ανάδειξης σημείων θέασης στη χαράδρα του Αράχθου, με τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών και τη σήμανσή τους.
Μόνιμο αίτημα οι οδικές υποδομές
Τόσο από την πλευρά του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων όσο και από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων επισημάνθηκε ο καταλυτικός ρόλος της αναβάθμισης των οδικών προσβάσεων προς τα Τζουμέρκα, προκειμένου να υπάρξει ευκολότερη, ασφαλέστερη και ταχύτερη πρόσβαση στην περιοχή.
Κομβικής σημασίας κρίνεται η βελτίωση του οδικού δικτύου από τον κόμβο σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με τη 2η επαρχιακή οδό στα Πηγάδια έως τα Πράμαντα, με ιδιαίτερη πρόβλεψη για τεχνικά έργα για αποφυγή καταπτώσεων, ενώ πλέον από την πλευρά των Δήμων Βορείων Τζουμέρκων και Κεντρικών Τζουμέρκων ασκείται πίεση για τη διάνοιξη σήραγγας, προκειμένου να συνδεθούν οι Μελισσουργοί με τα Θεοδώριανα.
Σε σχέση με το οδικό δίκτυο, αναφέρθηκε, επίσης, η ανάγκη να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ενώ επισημάνσεις έγιναν για την ενίσχυση και βελτίωση της σήμανσης του οδικού δικτύου, των μνημείων και των άλλων αξιοθέατων, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
«Ήταν μια ουσιαστική συζήτηση και με χαρά διαπιστώνουμε ότι οι απόψεις μας για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής ταυτίζονται σχεδόν απόλυτα με τη νεοεκλεγείσα διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων. Από την πλευρά μας δεσμευόμαστε η συνεργασία αυτή να έχει συνέχεια και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε και τους επιχειρηματίες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία», τόνισε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές.
«Οι προτάσεις που μας κατατέθηκαν από την πλευρά της Ένωσης Ξενοδόχων θα αξιοποιηθούν και εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που εδώ και χρόνια έχουμε ξεκινήσει με ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα πριν την περίοδο της πανδημίας. Ευελπιστούμε ότι γρήγορα η περιοχή μας θα δεχθεί ξανά επισκέπτες και πρέπει μέχρι τότε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και σε επίπεδο προβολής και σε επίπεδο υποδομών», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και της Επιτροπής Τουρισμού του δήμου Βαγγέλης Γιωτόπουλος.
Από την πλευρά της Ένωσης Ξενοδόχων στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Α’ αντιπρόεδρος Στάθης Σιούτης, ο Β’ αντιπρόεδρος Λευτέρης Ζαρκάδας, ο γραμματέας Θεόδωρος Βαντώλας, ο ταμίας Δημοσθένης Πατερούσης, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή των Κατσανοχωρίων, και το μέλος Γεώργιος Τάσσος.