Σε μια ηλιόλουστη μέρα, κάτοικοι των γύρω χωριών και επισκέπτες που βρίσκονται στην περιοχή για τις ημέρες των εορτών, συγκεντρώθηκαν πάνω και γύρω από το γεφύρι, που, μετά την καταστροφή του τον Φεβρουάριο του 2015, ξαναχτίστηκε πέτρα - πέτρα και στέκει ξανά αγέρωχο, στεφανώνοντας τον Άραχθο. Οκτώ χρόνια μετά, ο αγιασμός των υδάτων θύμισε εικόνες του παρελθόντος, σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα, καθώς τα προηγούμενα χρόνια ο αγιασμός των υδάτων γινόταν είτε με φόντο το γκρεμισμένο γεφύρι είτε με το γεφύρι υπό ανακατασκευή. Τα Θεοφάνεια του 2020 η αναστήλωση είχε ολοκληρωθεί, αλλά δεν είχε αφαιρεθεί ακόμη ο μεταλλότυπος, ενώ τα προηγούμενα δύο χρόνια τα Θεοφάνεια δε γιορτάστηκαν με τον παραδοσιακό τρόπο, λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

Ο παπα-Γιώργος Ζαγκελίδης ανέβηκε μαζί με πιστούς στο κατάστρωμα του γεφυριού και έριξε τον Σταυρό στα παγωμένα νερά του Αράχθου, με δύο τολμηρούς να μπαίνουν στο ποτάμι και έναν εξ αυτών να βουτάει και να τον πιάνει. Ο τολμηρός ήταν ο 30χρονος Χριστόφορος Βήχας με καταγωγή από τους Κτιστάδες του γειτονικού Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, ο οποίος δήλωσε χαρούμενος και ευχήθηκε υγεία και ευτυχία. «Ήταν η πρώτη φορά. Το ήθελα πολλά χρόνια, αλλά δεν είχε δοθεί η ευκαιρία. Το νερό ήταν τέλειο, μακάρι να ήταν και πιο κρύο», σημείωσε λίγη ώρα μετά το εγχείρημά του.

Στο μήνυμα του ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους και τόνισε, πως ο αγιασμός των υδάτων στον συγκεκριμένο χώρο είχε πάντα ιδιαίτερους συμβολισμούς. «Με πολύ μεγάλη χαρά βρεθήκαμε μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας, λόγω της πανδημίας, εδώ, σε αυτόν τον ιστορικό τόπο, στον τόπο του ιστορικού  γεφυριού της Πλάκας, για την τελετή του καθαγιασμού των υδάτων στο ποτάμι μας, στον Άραχθο.  Αυτή η γιορτή, πέρα από τον θρησκευτικό της χαρακτήρα, είχε πάντοτε και έναν συμβολικό χαρακτήρα. Τα παλαιότερα χρόνια συμβόλιζε τον αγώνα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής απέναντι στον σχεδιασμό του μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος του Αγίου Νικολάου. Αργότερα, όταν είχαμε την καταστροφή του γεφυριού, η παρουσία μας εδώ, ακόμη και με πεσμένο το γεφύρι,  είχε τον συμβολικό χαρακτήρα της ένωσης όλων των κατοίκων και των φορέων στην κοινή προσπάθεια για να αναστηλωθεί το γεφύρι.  Την τελευταία φορά που κάναμε εδώ πριν δύο χρόνια τον αγιασμό,  το γεφύρι ήταν μεν έτοιμο, όμως ακόμη δεν είχε αφαιρεθεί ο μεταλλότυπος. Σήμερα, λοιπόν, είμαστε στο γεφύρι αναστηλωμένο πλήρως και αυτό αποδεικνύει πως, όταν προσηλωμένοι στον στόχο όλοι οι φορείς προχωράμε, τότε κερδίζουμε αποτέλεσμα», τόνισε.

Παρών στην τελετή και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, ο οποίος ανέφερε ότι η παρουσία πολύ κόσμου υποδηλώνει την ανάγκη να γιορτάσει μια μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, αλλά και την αγάπη για τον συγκεκριμένο χώρο.

Δείτε εδώ ένα βίντεο από τον αγιασμό των υδάτων στη γέφυρα Πλάκας με λήψη από drone.