Η εκδήλωση μνήμης και τιμής ήρθε να συμπληρώσει μια προσπάθεια ετών να αναδειχθεί η σημαντική προσφορά στον αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού μιας άγνωστης σε πολλούς προσωπικότητας με καταγωγή από τα Πλαίσια Κατσανοχωρίων.
«Τα ονόματα του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, του Παπαφλέσσα, του Κανάρη, της Μπουμπουλίνας και πολλών άλλων ηρώων του 1821 επανέρχονται στις μνήμες των Ελλήνων, κάθε φορά που τιμάται η εθνική επέτειος, ωστόσο για τους περισσότερους ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος είναι άγνωστος.
Παρά το ότι διέθεσε όλη την περιουσία του για τους σκοπούς του αγώνα, παρά το ότι θυσίασε και την ίδια του τη ζωή στην έξοδο του Μεσολογγίου, αν και είχε την ευκαιρία να διαφύγει. Ανήκει σε εκείνους τους αγωνιστές της Επανάστασης, που παρέμειναν αγνοημένοι, έχοντας ως μοναδική ανταμοιβή την ηθική ικανοποίηση πως, με την προσφορά και τη θυσία τους η Ελλάδα ξεκίνησε τον ελεύθερο της βίο», τόνισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαΐτσης, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να συνεχίσει την προσπάθεια να γίνει ευρύτερα γνωστό το όνομα και η προσφορά του Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, εκεί που θυσιάστηκε, αλλά και με τον Δήμο Πατραίων, όπου δημιούργησε μια τεράστια περιουσία, με την οποία χρηματοδότησε τον αγώνα για την απελευθέρωση.
Το νήμα της ζωής του Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου και των προγόνων του ξετύλιξε ο πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου, δικηγόρος - συγγραφέας Χρήστος Μούλιας, εστιάζοντας στο ότι διέθεσε την τεράστια περιουσία του για να χρηματοδοτήσει τον αγώνα εναντίον των Τούρκων και ως πολιτικός αρχηγός των ελεύθερων πολιορκημένων βάδισε αλύγιστος προς τη θυσία και το ολοκαύτωμα, συμμετέχοντας στην αθάνατη ηρωική έξοδο τη νύχτα της 10ης προς την 11η Απρίλη 1826. «Για την περίπτωση του Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου ταιριάζουν οι στίχοι του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη: “Νιώθω για σε, πατρίδα μου, στα σπλάχνα χαλασμό”. Διότι μόνο όποιος νιώθει για την πατρίδα του χαλασμό στα σπλάχνα του, εγκαταλείπει τα πλούτη του, την οικογένειά του και θυσιάζει τη ζωή του για αγνά ιδανικά. Θυσία σε έναν αγώνα, που μερικές φορές είναι προδιαγεγραμμένα μάταιος. Κι αυτό το γνώριζε ο Παπαδιαμαντόπουλος και το αποδέχθηκε. Όμως η θυσία του, όπως και των άλλων αγωνιστών, δεν πήγε χαμένη. Μπορεί η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου να ήταν ιστορικό συμβάν με τεράστιες απώλειες, που δεν πέτυχε, όμως αφύπνισε την Ευρώπη και άνοιξε τον δρόμο για το Ναυαρίνο, που αποτελεί ορόσημο στην πορεία απελευθέρωσης του Γένους από τον μισερό τουρκικό ζυγό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στις ενέργειες, που προηγήθηκαν σε βάθος δεκαετιών, για να τιμηθεί η προσφορά του Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου, των προγόνων και των επιγόνων του, αναφέρθηκε ο Γιώργος Λαζάνης, ο οποίος, με τη σύζυγό του, είχαν την πρωτοβουλία οργάνωσης μιας εκδήλωσης, η οποία στάθηκε η αρχή της ζύμωσης για να δημιουργηθεί μια προτομή του Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου, η οποία τοποθετήθηκε στην πλατεία των Πλαισίων. Προτομή που φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς ο Κατσανοχωρίτης γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης, τον οποίο ο Γ. Λαζάνης ευχαρίστησε ιδιαίτερα, όπως ευχαριστίες απεύθυνε και στον πρώην δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, που στήριξε την πρωτοβουλία. «Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούν συνεχιστές της παράδοσης», έκλεισε την ομιλία του.
Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής Γιάννης Τσίμαρης και η αναπληρωτής περιφερειάρχη Αγνή Νάκου συνεχάρησαν τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την πρωτοβουλία να τιμήσουν αυτή την ξεχωριστή μορφή του αγώνα για την απελευθέρωση της υπόδουλης Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας τον Ι. Παπαδιαμαντόπουλο ένα παράδειγμα ανιδιοτελούς αγάπης για την πατρίδα. Χαιρετισμό απεύθυναν, επίσης, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Κατσανοχωρίων Αιμίλιος Πατσιούρας και ο πρόεδρος της Κοινότητας Πλαισίων Σπύρος Αθανασόπουλος.
Πριν την εκδήλωση, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Ι. Παπαδιαμαντόπουλου και έγινε κατάθεση στεφάνων από τον βουλευτή Γιάννη Τσίμαρη, τον αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Χάρη Λαζάνη, τον δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Νίκο Βαΐτση, τον πρόεδρο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου Χρήστο Μούλια, τον χοροδιδάσκαλο του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» Άγγελο Σταμάτη και την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαίσιας Νικολέτα Μέγα.
Μετά το τέλος των ομιλιών, παρουσιάστηκε χορευτικό πρόγραμμα από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» με παραδοσιακή ορχήστρα του Μεσολογγίου και χορευτές του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαίσιας, ενώ δόθηκαν δώρα στους προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων ο ξακουστός ράφτης παραδοσιακών στολών από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας Νίκος Πλακίδας και ο φωτογράφος Νίκος Σιάμος, η έκθεση του οποίου με τίτλο «Έξοδος» παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Πλαίσιας.
Η εκδήλωση, την ευθύνη οργάνωσης και τον συντονισμό της οποίας είχε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού, Παιδείας & Άθλησης Ελισάβετ Μπούτσορα, ολοκληρώθηκε με την παράθεση μπουφέ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλαίσιας στην πλατεία του χωριού.