Όπως εξήγησε ο κ. Βαΐτσης, η λειτουργία μιας τέτοιας Σχολής, σε έναν τόπο που φημιζόταν για τους πετράδες του, θα έχει διπλό όφελος, καθώς αφενός θα δώσει μία επιπλέον επαγγελματική διέξοδο στους νέους της περιοχής, αφετέρου θα βοηθήσει στη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. «Στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων βρίσκονται το Συρράκο και οι Καλαρρύτες, δύο από τους διασημότερους παραδοσιακούς οικισμούς στην Ελλάδα, και αρκετά πέτρινα γεφύρια, με κορυφαίο το εμβληματικό γεφύρι της Πλάκας. Για μας, η διατήρηση και η διάσωση της αρχιτεκτονικής μας ταυτότητας, σε συνδυασμό με το φυσικό μας περιβάλλον, αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της ανάπτυξης», τόνισε στη σύσκεψη.

Αναφορά έκανε και στην ανάγκη να ξεκινήσει η υλοποίηση του χρηματοδοτικού προγράμματος «Διατηρώ», επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ένταξης και κτιρίων που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς, πέρα από αυτά που είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα ή μνημεία. «Χωρίς ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης και χωρίς να καλυφθεί το σοβαρό έλλειμμα μαστόρων, είναι αδύνατον να διατηρήσουμε τη φυσιογνωμία των παραδοσιακών οικισμών», πρόσθεσε.

Με αφορμή την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην περιοχή για την επίσημη τελετή για την Εγγραφή του Ζαγορίου ως πολιτιστικού τοπίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων θα επιδιώξει συνάντηση, ώστε να καταθέσει και στην ίδια το αίτημα για Σχολή Λιθοξόων στα Πράμαντα, πέραν των ενεργειών που ήδη γίνονται με αποδέκτη το Υπουργείο Παιδείας.