Η ένταξη στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, κατόπιν υποβολής κοινού φακέλου (με τη συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων) από το Υπουργείο Πολιτισμού στην αρμόδια Επιτροπή της Σύμβασης της Unesco για τη διαφύλαξη της Παγκόσμιας Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκτός από τις εισηγήσεις, παρουσιάστηκαν τα δύο δρώμενα και προβλήθηκε ψηφιακό υλικό που εμπεριέχεται στον φάκελο της Unesco.

Την εκδήλωση παρουσίασαν στο κοινό οι διακεκριμένες Συρρακιώτισσες, η συγγραφέας, ηθοποιός και στιχουργός Ελένη Ζιώγα και η χρυσή Ολυμπιονίκης Αθανασία Τσουμελέκα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, οι δήμαρχοι Αθηναίων Χάρης Δούκας, Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαΐτσης και Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, οι βουλευτές του Νομού Κοζάνης Ευστάθιος Κωνσταντινίδης και Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Κωνσταντίνος Κίτσιος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτιστικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαΐτσης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αυτή η μεγάλη επιτυχία είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης και συντεταγμένης προσπάθειας, που διήρκεσε σχεδόν μια επταετία, με τη συνεργασία όλων των φορέων, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, της Τοπικής Κοινότητας Συρράκου και των Συνδέσμων Συρρακιωτών. Ανέφερε επίσης ότι ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων έχει κάνει τεράστια βήματα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του και την έχει αναγάγει ως συγκριτικό πλεονέκτημα ανάπτυξης.

Ο Γιώργος Βαΐτσης, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Συρράκου, η οποία είχε και την ευθύνη διεξαγωγής της όλης εκδήλωσης, στην εισήγησή του με θέμα: «Η σημασία της εγγραφής στον παγκόσμιο κατάλογο για τις δύο ορεινές Κοινότητες και τις τοπικές κοινωνίες», επικεντρώθηκε στον παράγοντα άνθρωπο και στη συσχέτιση της επαφής των απόδημων, του πολιτιστικού αποθέματος με τον ίδιον το τόπο. Επεσήμανε, επίσης, πως για την ισχυροποίηση των όρων διαφύλαξης, που ορίζει η σύμβαση της Unesco σε έναν τέτοιο τόπο σαν το Συρράκο, θα πρέπει να υπάρξουν ευνοϊκότερες συνθήκες διαφύλαξης και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με σχέδιο ενίσχυσης των ιδιοκτητών από την Πολιτεία, ώστε η επαφή των ανθρώπων με τον χώρο να παραμείνει ζωντανή.