και σπηλιές με φωλιές άγριων πουλιών, δημιουργούν μια μαγευτική διαδρομή στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων.
Η πιο δημοφιλής διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από τη Γέφυρα Πολιτσάς στο Αμπελοχώρι και καταλήγει στη γέφυρα της Πλάκας, διασχίζοντας το τρίτο στη σειρά πλεύσιμο κομμάτι του Αράχθου και ίσως το πιο όμορφο της Ελλάδος. Στη μέση της διαδρομής γίνεται στάση για κολύμπι κάτω από το καταρράχτη της Κλίφκης. Η είσοδος στο στενό φαράγγι του Αράχθου είναι επιβλητική με κατακόρυφες ορθοπλαγιές 700 μ. Στη διαδρομή του rafting υπάρχουν πηγές που αναβλύζουν από σχισμές βράχων, καταρράχτες που τρέχουν από ψηλά στο ποτάμι και σπάνια είδη πουλιών που φωλιάζουν στα απόμακρα βράχια του φαραγγιού. Στην έξοδο του φαραγγιού βρίσκεται το σημείο που δέσποζε το ψηλότερο μονότοξο γεφύρι της Ελλάδος, το Γεφύρι της Πλάκας, το οποίο κατέρρευσε τον Φεβρουάριο του 2015 και έχουν ξεκινήσει εργασίες για την αναστύλωσή του.
Μία σχετικά εύκολη διαδρομή 10 χλμ., βαθμού δυσκολίας III και διάρκειας 2 ωρών περίπου, ιδανική για αρχάριους, που ωστόσο προσφέρει συγκινήσεις, καθώς έχει συνεχόμενους κυματισμούς, έντονες στροφές και περάσματα 2ου – 3ου βαθμού.
Ανάλογης δυσκολίας, αλλά μεγαλύτερης διάρκειας είναι η διαδρομή από την γέφυρα Πολιτσάς έως την γέφυρα Τζαρή στο Νομό Άρτας. Από τη Γέφυρα Πλάκας μέχρι το τέλος της διαδρομής οι βάρκες έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλους κυματισμούς. Η διαδρομή είναι βαθμού δυσκολίας III και για να πλεύσει κάποιος τα 22 περίπου χλμ. απαιτούνται 4 ώρες.
Για rafting προσφέρεται και ο Καλαρρύτικος, ένας από τους κύριους παραποτάμους του Αράχθου. Η διαδρομή ξεκινάει από τη Γέφυρα Γκόγκου ή τη Γέφυρα Χαροκοπίου (Τσίμποβο) είναι διαφορετικές; και έχει έναν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, καθώς η κλίση του ποταμού είναι αισθητή, και στο στενό φαράγγι οι βάρκες συναντούν συνεχόμενους εντόνους κυματισμούς και ενδιαφέροντα περάσματα 3ου και 4ου βαθμού. Τα δυσκολότερα περάσματα του ποταμού βρίσκονται στην αρχή αυτής της διαδρομής και είναι γνωστά ως "συμπληγάδες" αφού τα βράχια στη μέση του ποταμού κάνουν την κατάβαση υπόθεση για τολμηρούς. Η διαδρομή εξελίσσεται στη χαράδρα κάτω από τη Μονή Τσούκας και την συρμάτινη γέφυρα της “Λυσιάς” που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού. Άγρια ομορφιά σε ένα αλπικό τοπίο, με πεντακάθαρα νερά να τρέχουν για να συναντήσουν τον ποταμό Άραχθο με κατάληξη μετά από 18 χλμ. και περίπου 3 – 3,5 ώρες στο Γεφύρι της Πλάκας. Η απολυτή extreme διαδρομή rafting στην περιοχή των Τζουμέρκων ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη, καθώς απαιτεί δύναμη και ελιγμούς ακρίβειας.
Μια τέταρτη διαδρομή, που αφορά έμπειρους, είναι αυτή που ξεκινά από τη Γέφυρα Χαροκοπίου (Τσίμποβο) και ολοκληρώνεται στη Γέφυρα Σκούπας. Εναλλακτικά, μπορείτε να ξεκινήσετε από τη Γέφυρα Πλάκας και να διανύσετε 12 χλμ. στο τελευταίο κομμάτι του Αράχθου, σε μια διαδρομή 3ου βαθμού δυσκολίας, με διαφορετική ομορφιά αφού η κατάβαση εξελίσσεται σε ανοιχτή κοιλάδα με πολλά δυναμικά περάσματα.
Μία πέμπτη επιλογή αποτελεί η διαδρομή Γέφυρα Κράψης - Γέφυρα Τσίμποβου. Δύσκολη διαδρομή (4ου βαθμού), ιδανική για έμπειρους rafters, με εντόνους κυματισμούς και επιβλητικό φαράγγι στη μέση της διαδρομής. Η οροσειρά του Λάκμου στην αριστερή όχθη, το μικρό αλλά όμορφο φαράγγι και φυσικά το πέτρινο γεφύρι του «Παπαστάθη» είναι από τα δυνατά σημεία φυσικής ομορφιάς που συμπληρώνουν με τα δυνατά περάσματα του Αράχθου την συναρπαστική κατάβαση. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 2 ώρες και το συνολικό μήκος της 10 χλμ.