Η περιοχή έχει κατοικηθεί από πολύ παλιά. Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, τα Ρωμαϊκά στρατεύματα ακολουθούσαν το δρόμο Γιάννενα – Μιχαλίτσι και μέσω των διόδων της Πίνδου περνούσαν στη Θεσσαλία. Το χωριό παρέμεινε τουρκοκρατούμενο μέχρι το Νοέμβριο του 1912 όπου πραγματοποιήθηκε και η απελευθέρωση της ευρύτερης περιοχής.
Από την εποχή του εποικισμού μέχρι και τη δεκαετία του ’70 ο ανδρικός πληθυσμός στη συντριπτική του πλειοψηφία ακολουθούσε το επάγγελμα του κτίστη, καθώς το Μιχαλίτσι ήταν ένα καθαρό μαστοροχώρι. Τα διάσπαρτα στην Ήπειρο και άλλα μέρη της Ελλάδας μεγάλα έργα (γεφύρια, ναοί , καμπαναριά, δημόσια κτίρια και αρχοντόσπιτα) μαρτυρούν την εξαιρετική τεχνική τους ικανότητα. Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Με το άνοιγμα της κοινωνίας στα γράμματα και τις τέχνες το Μιχαλίτσι έχασε τον τίτλο του μαστοροχωρίου. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμη κτίστες που ακολουθούν την παραδοσιακή τέχνη.
Αρχιτεκτονική
Ο ναός των Αγίων Πάντων είναι χτισμένος το 1836 στη βάση προχριστιανικού κτίσματος. Ο ναός είναι τρίκλιτος θολωτός με τις τέσσερις κολώνες του να συγκρατούν με τα τόξα τους τον τρούλο. Σε τέσσερα σημεία του χωριού υπάρχουν ίχνη παλιών κεραμοποιείων στα οποία κατασκευάζονταν κυρίως αντικείμενα οικιακής χρήσης (αγνίθες, πήλινα δοχεία κ.λ.π). Εντυπωσιακός είναι και ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου (1870).
Στο Μιχαλίτσι υπάρχουν και άλλα αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής. Η ύδρευση αρκετών οικισμών τα παλαιότερα χρόνια,εξασφαλιζόταν τόσο από τις πηγές όσο και από τα πηγάδια που βρίσκονταν κοντά στον οικισμό. Σήμερα πέτρινα πηγάδια που διατηρούνται σε καλή κατάσταση, μπορούμε να συναντήσουμε στο Μιχαλίτσι, όπως και το νερόμυλο στη θέση Μύλος.
Σημείο συνάντηση ακόμη και σήμερα αποτελεί η κρεμαστή γέφυρα Γκόγκου, όπου τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί υπαίθριες δραστηριότητες. Η χαράδρα του Αράχθου και η σμίξη του ποταμού με τον Καλαρρύτικο φαίνονται εντυπωσιακές από το ύψωμα του ιερού ναού Προφήτη Ηλία, τη θέση Μνήματα και τη θέση Κουλούρ του Βαρβάρη.
Εκδηλώσεις
Το χωριό γιορτάζει με τριήμερο γλέντι την Ζωοδόχο Πηγή, ξεκινώντας από την Κυριακή του Πάσχα, στην πλατεία του χωριού.Την Τρίτη, μετά τη λειτουργία, που γίνεται στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, ακολουθεί γλέντι μέχρι το απόγευμα.
Επίσης, γιορτάζει στις 20 Ιουλίου τον Προφήτη Ηλία και τον Δεκαπενταύγουστο την Κοίμηση της Θεοτόκου. Το πανηγύρι αρχίζει από το απόγευμα και κρατάει δύο ημέρες. Γίνεται στις πλατείες του Αγίου Νικολάου και των Αγίων Πάντων, με παραδοσιακή μουσική και χορούς.
Οι Απόκριες γιορτάζονται με τις παραδοσιακές Τζαμάλες.
Μιχαλίτσι
Το Μιχαλίτσι ανήκει στα χωριά των δυτικών Τζουμέρκων και απέχει 40 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων. Η προέλευση του ονόματος είναι άγνωστη. Είναι όμως ελληνική. Παλαιότερα γραφόταν Μιχαλίτζι. Το χωριό είναι χτισμένο στις υπώρειες της κεντρικής Πίνδου, απέναντι από τις κορυφές Κακαρδίτσα και Στρουγγούλα των Αθαμανικών βουνών. Κατά την τελευταία απογραφή του έτους 2011 υπήρχαν 146 μόνιμοι κάτοικοι.