Ως τις αρχές της δεκαετίας του 1960 οι Παλαιοχωρίτες ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία και την οικόσιτη κτηνοτροφία. Το οικογενειακό εισόδημα συμπλήρωνε ένα μεγάλο μέρος του αντρικού πληθυσμού ταξιδεύοντας, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, ανά την Ελλάδα και στο εξωτερικό ασκώντας εποχικά τα επαγγέλματα του μαραγκού, του ράφτη, του κουλουρά, του τυροκόμου κλπ.
Αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής οι βρύσες (κεντρική πλατεία, στον συνοικισμό Τρίκα, στον Αϊ-Γιώργη, στο Αγρίδι), τα αλώνια (στον Άγιο Παντελεήμονα, στην Μπούνιζα, στο Αγρίδι, στην Αγία Παρασκευή και στον Αϊ-Γιώργη) και το διατηρητέο συγκρότημα με τον νερόμυλο, την νεροτριβή και το μαντάνι.
Εξαιρετικές θέσεις θέας είναι η θέση Κύρκος, στα 1.100 μ., με θέα ως το Ζαγόρι, όταν έχει αιθρία και η θέση Τσούμα, στα 1.200 μ. και θέα ως την Άρτα. Ενδιαφέρουσες και οι αναβαθμίδες που σοφά ακολουθούν τις εδαφικές δυνατότητες.
Στο Παλαιοχώρι ανήκει και το γνωστό μονότοξο πέτρινο γεφύρι, η γέφυρα Παπαστάθη.
Εκδηλώσεις
Στις 19 και 20 Ιουλίου στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία γίνεται παραδοσιακό πανηγύρι στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου του χωριού ενώ το χωριό γιορτάζει με παραδοσιακά πανηγύρια την Κοίμηση της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου και την Γέννηση της Θεοτόκου, στις 8 Σεπτεμβρίου.
Παλαιοχώρι Συρράκου
Το Παλαιοχώρι Συρράκου είναι ένα μικρό ορεινό χωριό, εκτεταμένο σε μια μεγάλη γεωργοκτηνοτροφική έκταση 22 τ.χλμ., στις απότομες δυτικές υπώρειες της κεντρικής Πίνδου. Το χωριό εκτείνεται μεταξύ της οροσειράς της Πρίζας και του ελατόδασους του Βριζοτοπίου και συνορεύει με τα δημοτικά διαμερίσματα Προσήλιου, Μιχαλιτσίου, Ποτιστικών, Ανατολική και την κοινότητα Βαθυπέδου. Κατά την τελευταία απογραφή του έτους 2011 υπήρχαν 66 μόνιμοι κάτοικοι. Το Παλαιοχώρι ανήκει στα βλαχόφωνα χωριά των Δυτικών Τζουμέρκων.