βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για να ξεκινήσει η ανακατασκευή  και αναστύλωσή του.
Στο σημείο όπου χτίστηκε το γεφύρι της Πλάκας υπήρχε μια παλαιά γέφυρα η οποία καταστράφηκε το 1860. Το 1863 ξαναχτίστηκε από την αρχή από το μάστορα Γιωργή από την Κόνιτσα με χορηγία του επιχειρηματία Γιάννη Λούλη. Η γέφυρα αυτή γκρεμίστηκε σχεδόν την ημέρα των εγκαινίων της. Το 1866 ξαναχτίστηκε με κτίστη τον Κωνσταντίνο Μπέκα από τα Πράμαντα. Το κόστος του χτισίματος έφτασε τα 180.000 οθωμανικά γρόσια. Το ποσό καλύφθηκε και πάλι από τον Λούλη και από συνδρομές κατοίκων από τις γύρω κοινότητες.
Από το 1881 έως το 1913 το γεφύρι διετέλεσε σύνορο του ελληνικού και του τουρκικού κράτους. Στις 4 Φλεβάρη 1944, στο τελωνείο δίπλα στο γεφύρι, υπογράφεται η περίφημη συνθήκη ανακωχής Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στις αντιπροσωπείες του ΕΔΕΣ και του ΕΑΜ. Στις συζητήσεις παρευρέθηκαν ο Άρης Βελουχιώτης και ο Ναπολέων Ζέρβας. Κατά την αποχώρηση των Γερμανών το γεφύρι βομβαρδίστηκε σχεδόν στο κέντρο του, αλλά άντεξε και επισκευάστηκε.

• Στο δρόμο από Γιάννενα προς Πράμαντα, λίγο μετά τη γέφυρα μπέλεϋ στην Πλάκα, υπάρχει σήμανση που οδηγεί στο Γεφύρι. Πλέον υπάρχουν δύο προσβάσεις και χώρος στάθμευσης.