Μία δέσμη μέτρων και πρωτοβουλιών για την πυροπροστασία του οικοσυστήματος των Τζουμέρκων, αλλά και την αντιπυρική θωράκιση των οικισμών του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, συναποφασίστηκαν στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας
του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων στις 16 Ιουλίου.
Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Ιωάννης Σεντελές και συμμετείχαν ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου Ιωάννης Φωστιέρης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Βορείων Τζουμέρκων Νικόλαος Βαΐτσης και άλλοι αντιδήμαρχοι, η υπάλληλος του Δασαρχείου Ιωαννίνων Αικατερίνη Θεμελή, ο Φώτης Δεληγιάννης από το Γραφείο Επιχειρήσεων Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, ο Γεώργιος Σταμούλης ως Εκπρόσωπος της VIII Μεραρχίας, ο Αλέξιος Νικολάου από το Αστυνομικό Τμήμα Πραμάντων, οι εκπρόσωποι του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Περιστερίου & Χαράδρας Αράχθου Χαρίκλεια Μπίσα και Αθανάσιος Γερογιάννης, ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ Περιοχή Ιωαννίνων Ευθύμιος Λαμπριανίδης, ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πραμάντων Γεώργιος Τσίρκας Γεώργιος, η Προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Βορείων Τζουμέρκων Ευτυχία Μάργαρη και Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων.
Αρχικά, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων έθεσε το θέμα της ανεπαρκούς πυροσβεστικής κάλυψης της περιοχής, καθώς ο κοντινότερος Πυροσβεστικός Σταθμός είναι αυτός των Ιωαννίνων, που απέχει πλέον της μίας ώρας από τα περισσότερα σημεία του Δήμου και ιδιαίτερα από τις περιοχές με πυκνή βλάστηση. Με βάση αυτό το δεδομένο ζήτησε να εξεταστεί η ίδρυση Πυροσβεστικού Σταθμού στην περιοχή ή έστω ενός κλιμακίου, δεσμευόμενος πως ο Δήμος θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια.
Υπέρ της άποψης του κ. Σεντελέ συνηγόρησε και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος, ενώ θετικά αντιμετώπισε το αίτημα και ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου Ιωάννης Φωστιέρης, λέγοντας πως θα κάνει τις ανάλογες ενέργειες ώστε να εξεταστεί στο πλαίσιο μελλοντικής αναδιάρθρωσης των πυροσβεστικών υπηρεσιών.
Βέβαια, από όλες τις πλευρές επισημάνθηκε πως ο αριθμός των πυρκαγιών στην περιοχή είναι μικρός και οι καμένες εκτάσεις ελάχιστες, κάτι που ενδεχομένως δεν δημιούργησε την αίσθηση απουσίας πυροσβεστικής δύναμης από την περιοχή.
Εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας και ομάδα άμεσης κατάσβεσης
Στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία εθελοντικών ομάδων πυροπροστασίας, οι οποίες θα στελεχώσουν τα πολλά πυροφυλάκια της περιοχής. Με δεδομένες τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές, η στελέχωση των πυροφυλακίων στη διάρκεια της ημέρας κρίνεται ύψιστης σημασίας, καθώς δίνεται η δυνατότητα να εποπτεύεται το σύνολο σχεδόν των δασικών εκτάσεων.
Σε δεύτερο επίπεδο συναποφασίστηκε να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις και μετασκευές στα οχήματα που διαθέτουν τόσο ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, όσο και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Περιστερίου & Χαράδρας Αράχθου. Λόγω της μη ύπαρξης δύναμης της πυροσβεστικής στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, τα οχήματα αυτά θα μπορούν να αποτελέσουν τα εργαλεία για τη δημιουργία μιας ομάδας άμεσης κατάσβεσης, εωσότου φτάσουν στο σημείο πυροσβεστικά οχήματα από τα Γιάννενα.
Επίσης, έγινε μια αξιολόγηση της κατάστασης των δασικών δρόμων και της λειτουργίας των πυροσβεστικών κρουνών, που βρίσκονται σε καλό επίπεδο, ενώ επισημάνθηκε από την πλευρά της Πυροσβεστικής η ανάγκη να μην επιτρέπεται η δημιουργία μικρών χωματερών, καθώς δημιουργείται έντονος κίνδυνος αυτανάφλεξης.
Τέλος, υπήρξαν από όλες τις πλευρές δεσμεύσεις για άμεση αλληλοενημέρωση σε κάθε περιστατικό και για την εξασφάλιση δυνατότητας 24ωρης επικοινωνίας μεταξύ όσων έχουν συντονιστικό ρόλο.