Η εναρκτήρια τεχνική συνάντηση για το έργο «EXTRO-CULT», στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και υλοποιείται στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Interreg Ελλάδα-Αλβανία με συνολικό προϋπολογισμό 697.003 ευρώ, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη παρουσία του Δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ.
Το εταιρικό σχήμα του EXTRO-CULT απαρτίζουν το Επιμελητήριο Κεφαλλονιάς (επικεφαλής εταίρος), το Θέατρο τση Ζάκυθος, η Πολιτιστική και Αναπτυξιακή Εταιρία ΜΥΗΣΙΣ Καστοριά, ο Δήμος Βόρειων Τζουμέρκων, ο Δήμος Pogradec και το Center for Economic Development and International Relationship.
Ο κύριος στόχος του έργου είναι η προώθηση πολιτιστικών και γαστρονομικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, ως μέσο για την διασυνοριακή διασύνδεση της παραδοσιακή και μοντέρνας πολιτιστικής ζωής και κληρονομίας της διασυνοριακής περιοχής, λειτουργώντας και ως βάση για την συνεργασία, την δικτύωσης και την προώθηση της πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Επίσης, έχει ως στόχο να διευρύνει τις προοπτικές και το εύρος της πολιτιστικής συνεργασίας, να στηρίξει την πολιτιστική δημιουργία των νέων και να προωθήσει την πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά.
Σε ότι αφορά τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων το έργο προβλέπει την κατασκευή υπαίθριου θεάτρου (στον περιβάλλοντα χώρο του πρόσφατα ανακαινισμένου Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Καλεντζίου - Πλαισίων), τη διοργάνωση γεγονότων πολιτισμού, τη θεατρική παραγωγή, τη συγκρότηση φακέλου για την υποβολή υποψηφιότητας εγγραφής στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, δράσεις προβολής και δημοσιότητας, καθώς και δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.
«Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων έχει αποδείξει ότι, με μεθοδική και σοβαρή προετοιμασία, μπορεί να αξιοποιεί κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να εντάσσεται σε προγράμματα ποικίλης μορφής, όπως το συγκεκριμένο διασυνοριακό πρόγραμμα, που σαν βασικό του στόχο έχει την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της περιοχής μας, μέσα από δράσεις πολιτισμού και γαστρονομίας. Πιστεύουμε στην τουριστική δύναμη του τόπου μας και τον προβάλουμε με κάθε τρόπο», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος, με αφορμή την πρώτη τεχνική συνάντηση των εταίρων του έργου.
Συνολικά, κύριες δραστηριότητες του έργου είναι ο εντοπισμός και η ανάδειξη των περιφερειακών τουριστικών πλεονεκτημάτων ανά θεματικό πεδίο (πολιτισμικός, γαστρονομικός, φολκλορικός τουρισμός), τα οποία θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των συμμετεχουσών διασυνοριακών περιοχών, με βάση κοινές στρατηγικές προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και στις καλές πρακτικές.
Το έργο, καθώς δικτυώνει πολύ δυναμικά στοιχεία του πολιτισμού στην ευρύτερη διασυνοριακή περιοχή (Θέατρο στη Ζάκυνθο, γαστρονομία στην Κεφαλλονιά, λαϊκή παράδοση στα Βόρεια Τζουμέρκα και στην Καστοριά) καλύπτοντας έναν ευρύ γεωγραφικό χώρο, φιλοδοξεί να έχει μια ιδιαίτερα θετική διασυνοριακή επίπτωση στην αναγνώριση των κοινών πολιτιστικών ριζών, την προώθηση και την αξιοποίηση των διακριτών πολιτισμικών χαρακτηριστικών, την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως κύριο παράγοντα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και στην ενθάρρυνση της κινητικότητας και πολιτιστικών ανταλλαγών.