Στην προμήθεια συστήματος αυτόματης ξενάγησης για τον χώρο της έκθεσης γλυπτών του Θεόδωρου Παπαγιάννη στο Ελληνικό θα προχωρήσει ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων, σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσει την εμπειρία ξενάγησης των επισκεπτών.
Η χρηματοδότηση της προμήθειας του συστήματος θα γίνει μέσω του προγράμματος CLLD/LEADER και συγκεκριμένα της υποδράσης «Στήριξη για μελέτες, υπηρεσίες και επενδύσεις, που συνδέονται με τον πολιτισμό, με τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομίας των χωριών, των αγροτικών τοπίων και των τόπων με υψηλή φυσική αξία, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών κοινωνικό-οικονομικών πτυχών, καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης», με τον προϋπολογισμό του να ανέρχεται στις 41.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Στόχος της προμήθειας είναι η πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών της έκθεσης γύρω από τα εκθέματα, με έμφαση τόσο στους Έλληνες όσο και στους αλλοδαπούς, αλλά επίσης και των ομαδικών επισκεπτών και κυρίως των μαθητών, οι οποίοι θα μπορούν να απολαμβάνουν μια προσωποποιημένη και εμπλουτισμένη εμπειρία ξενάγησης, μεγιστοποιώντας το γνωστικό αποτέλεσμα της επίσκεψης.
Στην ουσία, ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων θα προχωρήσει στην προμήθεια δύο συστημάτων, τα οποία θα εγκατασταθούν σε τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης από τον ανάδοχο που θα προκύψει μέσα από διαγωνιστική διαδικασία.
Το πρώτο είναι ένα σύστημα ατομικής πολυγλωσσικής αυτόματης ξενάγησης επισκέπτη. Ο επισκέπτης θα παραλαμβάνει από τον υπεύθυνο της έκθεσης μία συσκευή (τύπου κινητού τηλεφώνου), στην οποία θα έχει δυνατότητα επιλογής της γλώσσας, στην οποία επιθυμεί να γίνει η ξενάγηση και στη συνέχεια θα φοράει τα ακουστικά, που διατίθενται μαζί με την συσκευή. Στη συνέχεια ο επισκέπτης ξεκινά την περιήγησή του στους διάφορους χώρους της έκθεσης και έχει τη δυνατότητα να παίρνει τις πληροφορίες για τα διάφορα εκθέματα με δύο τρόπους: είτε χειροκίνητα, πληκτρολογώντας στη συσκευή τον αριθμό που αντιστοιχεί στο σημείο ενδιαφέροντος (αίθουσα, έκθεμα, σύνθεση κ.λπ.) και θα αναγράφεται σε σχετική πλακέτα, είτε αυτόματα σημαδεύοντας με τη συσκευή την ειδική QR code ταμπέλα που θα βρίσκεται κοντά στο σημείο ενδιαφέροντος. Δυνατότητα επιλογής θα υπάρχει και για τον τρόπο περιγραφής του εκθέματος, αν δηλαδή θα γίνεται ηχητική περιγραφή συγχρονισμένη με υπότιτλους, αν θα παρουσιάζεται φωτογραφία του εκθέματος συγχρονισμένη με ηχητική περιγραφή ή ένα βίντεο που θα αφορά μόνο το συγκεκριμένο έκθεμα.
Το δεύτερο είναι ένα σύστημα ομαδικής πολυγλωσσικής αυτόματης ξενάγησης επισκεπτών (αυτόματο σύστημα καθοδηγούμενης ξενάγησης). Κάθε μέλος του γκρουπ θα παραλαμβάνει από τον υπεύθυνο της έκθεσης μία συσκευή με ακουστικά και θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη γλώσσα, στην οποία επιθυμεί να γίνει η ξενάγηση. Καθώς ξεκινά η περιήγηση του γκρουπ στους διάφορους χώρους της έκθεσης, ο υπεύθυνος ξενάγησης (υπεύθυνος της έκθεσης ή αρχηγός του γκρουπ), ο οποίος θα έχει στα χέρια του μια ειδική συσκευή ελέγχου, θα επιλέγει μόνος του πότε ακριβώς θα αναπαράγεται ένα μήνυμα (πληροφορίες) εκθέματος στις συσκευές των επισκεπτών. Μάλιστα, το μήνυμα αυτό θα είναι πολυγλωσσικό, έτσι ώστε κάθε επισκέπτης να το ακούει στη δική του γλώσσα.
Συνολικά θα γίνει προμήθεια 15 συσκευών για το σύστημα ατομικής πολυγλωσσικής αυτόματης ξενάγησης επισκέπτη και 50 συσκευών ομαδικής ξενάγησης επισκεπτών, οι οποίες θα υποστηρίζουν τουλάχιστον οκτώ γλώσσες και τουλάχιστον 999 διαφορετικά σημεία ενδιαφέροντος (εκθεμάτων). Οι συσκευές θα είναι σχεδιασμένες και για άτομα με προβλήματα όρασης ή ακοής.
Εκτός από την προμήθεια των συσκευών, ο ανάδοχος θα αναλάβει την παραγωγή δημιουργικού ακουστικής ξενάγησης, τη μετάφραση κειμένων στα αγγλικά, γερμανικά και εβραϊκά, την ηχογράφηση στις τρεις ξένες γλώσσες και στα ελληνικά, καθώς και την εγκατάσταση των συστημάτων στον χώρο της έκθεσης και την εκπαίδευση του προσωπικού.
Αναδημοσίευση από agon.gr