Ιστορίες έξι ξένων στρατιωτών, που βρέθηκαν στην πολυφυλετική Θεσσαλονίκη στη δίνη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσιάζονται στο έργο του Σάκη Σερέφα «Έξω Χιονίζει», που ανεβάζει η Ομάδα Τέχνης «βορείως», για ολόκληρο τον μήνα Μάρτιο, και το οποίο κάνει πρεμιέρα αύριο Σάββατο, στις 8.30 το βράδυ, στον θεατρικό χώρο της ομάδας, στην Αίθουσα 120 στο ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ.
Για ένα αντιηρωικό έργο, που αναφέρεται σε μια «ηρωική» περίοδο, όπως συνήθως χαρακτηρίζεται κάθε πολεμική περίοδος, έκανε λόγο ο Γιάννης Σεντελές, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία και έκανε τη δραματουργική επεξεργασία, ενώ κρατά και έναν από τους ρόλους.«Είναι ταυτόχρονα και ένα αντιπολεμικό έργο, γιατί σε όλους τους πολέμους δε συμμετέχουν κατ’ ανάγκη ήρωες, κατά κύριο λόγο συμμετέχουν απλοί άνθρωποι, νέα παιδιά, τα οποία στο τέλος αυτής της ιστορίας δεν μπορούν να καταλάβουν για ποιο λόγο βρέθηκαν σ’ ένα τέτοιο μέρος, γιατί έζησαν με αυτόν τον τρόπο τις μέρες που έζησαν εκεί και πολλοί από αυτούς γιατί πέθαναν με τον τρόπο που πέθαναν», πρόσθεσε.
Στην επιλογή του να φωτίσει τις μικρές ιστορίες ανθρώπων, τις οποίες δε μαθαίνουμε σχεδόν ποτέ, είτε γιατί συμβαίνουν κάπου μακριά μας είτε γιατί κυριαρχεί το γεγονός, αναφέρθηκε ο συγγραφέας του έργου Σάκης Σερέφας, ο οποίος θα δώσει το παρών στην αυριανή πρεμιέρα του έργου.
«Μέσα από το “Έξω Χιονίζει” προσπάθησα να δείξω ότι αυτός ο πόλεμος κουβαλάει ιστορίες μέσα του. Έχω μελετήσει αρκετά αυτή την περίοδο και σε άλλα βιβλία μου, με ημερολόγια στρατιωτών, με μαρτυρίες, με φωτογραφίες, με φιλμ. Αυτός ο πόλεμος έχει για μένα μια πολύ ανθρώπινη διάσταση, που, σημειωτέον, θεωρείται από τους πιο σκληρούς πολέμους, καθώς εφαρμόστηκαν νέα οπλικά συστήματα, τα αέρια της μουστάρδας, τα φλογοβόλα όπλα… ήταν ένας απάνθρωπος πόλεμος, αν μπορεί να υπάρχει ανθρωπινός. Θέλησα μέσα από τις ιστορίες αυτών των ανθρώπων, πολλές από τις οποίες έχουν και ψήγματα αλήθειας –έχω δανειστεί φράσεις από επιστολές, από ημερολόγια, να δείξω την ανθρώπινη πλευρά των θυμάτων του πολέμου. Νεαρά παιδιά, τα οποία κουβαλήθηκαν από την άλλη άκρη της γης, από την Ινδία και τη Σενεγάλη μέχρι την Αγγλία, τη Γαλλία… και τα οποία, μέσα στη μοναξιά τους, ζουν αυτό το παράλογο πράγμα, που λέγεται πόλεμος», τόνισε αρχικά και πρόσθεσε: «Η μνήμη του καθενός μας μέσα σε μια κοινωνία διαρκεί περίπου τρεις γενιές. Κανένας από μας δεν ξέρει, δεν έχει πληροφορίες, δε θυμάται ή δε γνωρίζει τίποτα για τον παππού του παππού του. Το ίδιο κι εμείς, σε τρεις γενιές θα είναι σαν να μην έχουμε υπάρξει. Άντε να σώζεται μια φωτογραφία μας. Οι ιστορίες μας, όμως, δε θα σώζονται, γιατί οι ιστορίες μας είναι προφορικές. Και χάνονται. Όταν δεν υπάρχει μια αφήγηση για μας, τότε δε θα είμαστε αλήθεια. Κι αυτό συμβαίνει για όλους. Θέλησα, λοιπόν, μέσα από το έργο να κρατήσω λίγο τη μνήμη έστω έξι ανθρώπων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα από μια μυθοπλασία με κάποια ψήγματα πραγματικότητας. Ας ελπίσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι σε κάθε παράσταση θα ζωντανεύουν λιγάκι και θα τους θυμόμαστε λιγάκι».
Μια μαύρη κωμωδία και όχι έναν επικήδειο χαρακτήρισε το έργο ο Κώστας Χαριτάτος, ο οποίος έγραψε τη μουσική, την οποία θα παρουσιάζουν επί σκηνής οι Χαρά Καρυωτάκη (ακορντεόν), Πάνος Σεντελές (πλήκτρα), Σάμι Χάσμε (τύμπανα) και Στέφανος Χρηστίδης (κιθάρα).
Μετά τον “Κλέφτη”, ήταν ένα ζητούμενο πώς θα περάσουμε σε κάτι που να αξίζει το ενδιαφέρον μας. Το “Έξω Χιονίζει” μας προξένησε ένα ενδιαφέρον από τον τίτλο και μόνο. Το χιόνι είναι για μένα μια διαδικασία λήθης», τόνισε, αναφερόμενος και στα πολλά χρόνια δημιουργικής συνεργασίας με τον Γιάννη Σεντελέ.
Παίζουν οι Γιώργος Ζιώγας Χαρά Καρυωτάκη, Γεωργία Παπαδημητρίου, Χαρά Παπαδημητρίου, Χρήστος Σδράλλης, Γιάννης Σεντελές, Πάνος Σεντελές και Ρίζος Τραγουδάρας, ενώ το video projection είναι του Κωστή Εμμανουηλίδη.
Παραστάσεις θα δίνονται κάθε Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα για όλο τον Μάρτιο. Γενική είσοδος 8 ευρώ (άνεργοι 6 ευρώ). Απαραίτητες οι προκρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 6941468358.