Θετικές εξελίξεις για την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας δρομολογούνται μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Μαΐου στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς χαρακτήρισε το λιθόκτιστο μονότοξο γεφύρι της Πλάκας «εμβληματικό μνημείο που αφορά όχι μόνο στους κατοίκους της Ηπείρου, αλλά όλης της χώρας». Ανακοίνωσε ότι το έργο αναστήλωσής του βρίσκεται σε νέα φάση, καθώς το ΕΜΠ -στο πλαίσιο της κοινωνικής του συμβολής- παρέδωσε την προκαταρκτική μελέτη για την αποκατάστασή του και η υλοποίηση του έργου με βούληση της κυβέρνησης, του ίδιου του πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργών, θα προχωρήσει άμεσα.
Η υλοποίησης της κατασκευής θα γίνει από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνδυασμό με την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ).
Στη σύσκεψη, οι παριστάμενοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την θετική αυτή εξέλιξη, που αποτελεί το βασικό στάδιο για την ολοκλήρωση του έργου. Επισημαίνεται ότι η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας είναι το πρώτο έργο αναστήλωσης γεφυριού που γίνεται στην Ελλάδα.
Γ. Σεντελές – Ελπιδοφόρο γεγονός
Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχε και ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο οποίος με αφορμή τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν και τις ανακοινώσεις που υπήρξαν, δήλωσε τα εξής: «Το αποτέλεσμα της διευρυμένης σύσκεψης στο Υπουργείο Πολιτισμού μας δημιουργεί αίσθημα αισιοδοξίας ότι μέσα στα επόμενα χρόνια το γεφύρι της Πλάκας θα στέκεται ξανά όρθιο πάνω από τον Άραχθο, αποτελώντας ένα σύμβολο πολιτισμού και ιστορίας.
Η δέσμευση για άμεση εκκίνηση των διαδικασιών ώστε να ξεκινήσουν από αυτό το καλοκαίρι οι εργασίες, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο γεγονός, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που υπάρχει κυβερνητική βούληση για την ανάληψη του κόστους από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ).
Η δήλωση του Υπουργού πως το γεφύρι της Πλάκας είναι ένα «εμβληματικό μνημείο που αφορά όχι μόνο στους κατοίκους της Ηπείρου, αλλά όλης της χώρας» αποτελεί ταυτόχρονα ηθική ικανοποίηση για όλους εμάς που από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε τη βούλησή μας για την άμεση αναστήλωση και παρά τα πολλά εμπόδια και τις μεγάλες αναμφίβολα τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος, δε σταματήσαμε στιγμή να πιέζουμε για να μην λησμονηθούν οι υποσχέσεις.
Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, πιέζοντας για την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση των αποφάσεων, και θα είναι αρωγός με όλες του τις δυνάμεις σε ό,τι χρειαστεί».
Οι συμμετέχοντες
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Μ. Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, η βουλευτής Άρτας και κυβερνητική εκπρόσωπος Ο. Γεροβασίλη, οι βουλευτές Άρτας Β. Τσίρκας (ΣΥΡΙΖΑ) και Γ. Στύλιος (Ν.Δ.), οι βουλευτές Ιωαννίνων Χ. Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ), Ι. Στέφος (ΣΥΡΙΖΑ), Ι. Καραγιάννης (ΣΥΡΙΖΑ), Μ. Τζούφη (ΣΥΡΙΖΑ), Κ. Τασούλας (Ν.Δ.), ο περιφερειάρχης Ηπείρου Α. Καχριμάνης, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Γ. Σμύρης, ο πρύτανης του ΕΜΠ Γ. Γκιόλιας, η κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ Ε. Μαΐστρου, ο καθηγητής του ΕΜΠ Δ. Καλιαμπάκος, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ Α. Ανδρουλιδάκη, η εκπρόσωπος της ειδικής γραμματέως ΕΤΠΑ Ευγενίας Φωτονιάτα, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Δόσης και τρία μέλη της ΠΣΟ και ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου Δ. Μήτσης.